Kishartyánwww.magyartelepulesek.hu


Normál változat

A falu fekvése, természeti adottságai

A falu története

Műemlékek, látnivalók

Alapítvány

Programok

Rendezvények

Egyház

Civil szervezetek

Térkép

Kishartyán Község Önkormányzata

Az önkormányzat intézményei

Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok

Rendezési terv módosítási javaslata

Tájékoztatás

KÖZÉRDEKŰ HIRDETÉS

Álláshirdetések

Településképi Arculati kézikönyv és településkép védelmi rendelet

VÁLASZTÁS - 2014

Időközi helyi választás 2017

2018. évi országgyűlési képviselő választás

Ságújfalui Közös Önkormányzati Hivatal

Testületi ülések jegyzőkönyvei

Szervezeti és Működési Szabályzat

Önkormányzat rendeletei
A falu néveredete valószínűleg a honfoglaláskori Beliczky János szerint ugyanis a „Karkjan” névalakban az ősi „Horka” nemzetségtői személynévvel függ össze. Szerinte megfigyelhető, hogy a törzsi szálláshelyeknél esetünkben a Horka-Hartyán a vízfolyás felé nézve jobbra volt a szabadok ( Hadászó, had=nemzetség) balra pedig a szolgák (ság=sokaság, tömeg) települése.
Hadászó ( kőkút) puszta néveredete finnugor ( had: nemzetség, aszó: százaz völgyvég). Határában rézkori település nyomait említi a szakirodalom.
A római katolikus templom 1712-ben épült, és hajdanán itt feküdt a község is mely a török hódoltság alatt pusztult el.
1825-ben rajzolták azt a térképet, melyről Zathureczky Maximilian mérnöki növendék készített másolatot 1846 –ban. Ezen a térképen kb 30 ház látható, tartalmazza a jobbágyok, a majorsági, templom, plébánia, kántor és kovács földeket. A helységek, területrészek nevei szinte mind megmaradtak és most is azokat használjuk.
Akkor még úgy írták településünket, hogy Kis Hartyány .

A harangtoronnyal szemben, a házak felett lekopott domboldal vagy inkább homokkő pad található mely közel 30 millió éves tengeri üledék, melynek geológiai neve: slir.

Hasonló földtani képződmény a falu déli irányában található oldalvölgyben lévő kőlyuk. A több emelet magasságú homokkő falban a monda szerint remeték lakóhelyéül szolgáló, illetve a törökdúlás idején a lakosság búvóhelyéül használt üregek találhatók. A körülötte fekvő kb. 12 ha terület természetvédelem, helyi védettség alatt áll.
              

 A falutól távolabb található a Zsidóhegy, melyet azért nevezték el így, mert itt a XVIII. század második felében egy átutazó zsidót kiraboltak és meggyilkoltak. A  Zsidóhegy a Duna és a Tisza vízgyűjtő területének a választó vonala..

Megközelíthető: A község a megyeszékhely Salgótarjántól 6 kilométerre fekvő település a 22-es számú út mentén. Autóval Budapest irányából vagy a 2 -es autópályán a 22-es útra áttérve és ott végig a gyönyörű útvonalon át a községig, vagy a 3-as autópályáról a 21-es úton  Salgótarján irányába és  a megyeszékhely előtt a 22-es útra rákanyarodva az első település. Legközelebbi vasútállomás Salgótarjánban van, onnan autóbusszal lehet a faluba eljutni.weboldal készítésKishartyán Község Önkormányzatának hivatalos honlapja