Kishartyánwww.magyartelepulesek.hu


Normál változat

A falu fekvése, természeti adottságai

A falu története

Műemlékek, látnivalók

Alapítvány

Programok

Rendezvények

Egyház

Civil szervezetek

Térkép

Kishartyán Község Önkormányzata

Az önkormányzat intézményei

Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok

Rendezési terv módosítási javaslata

Tájékoztatás

KÖZÉRDEKŰ HIRDETÉS

Álláshirdetések

VÁLASZTÁS - 2014

Időközi helyi választás 2017

Ságújfalui Közös Önkormányzati Hivatal

Testületi ülések jegyzőkönyvei

Szervezeti és Működési Szabályzat

Önkormányzat rendeletei
A falu néveredete valószínűleg a honfoglaláskori Beliczky János szerint ugyanis a „Karkjan” névalakban az ősi „Horka” nemzetségtői személynévvel függ össze. Szerinte megfigyelhető, hogy a törzsi szálláshelyeknél esetünkben a Horka-Hartyán a vízfolyás felé nézve jobbra volt a szabadok ( Hadászó, had=nemzetség) balra pedig a szolgák (ság=sokaság, tömeg) települése.
Hadászó ( kőkút) puszta néveredete finnugor ( had: nemzetség, aszó: százaz völgyvég). Határában rézkori település nyomait említi a szakirodalom.
A római katolikus templom 1712-ben épült, és hajdanán itt feküdt a község is mely a török hódoltság alatt pusztult el.
1825-ben rajzolták azt a térképet, melyről Zathureczky Maximilian mérnöki növendék készített másolatot 1846 –ban. Ezen a térképen kb 30 ház látható, tartalmazza a jobbágyok, a majorsági, templom, plébánia, kántor és kovács földeket. A helységek, területrészek nevei szinte mind megmaradtak és most is azokat használjuk.
Akkor még úgy írták településünket, hogy Kis Hartyány .

A harangtoronnyal szemben, a házak felett lekopott domboldal vagy inkább homokkő pad található mely közel 30 millió éves tengeri üledék, melynek geológiai neve: slir.

Hasonló földtani képződmény a falu déli irányában található oldalvölgyben lévő kőlyuk. A több emelet magasságú homokkő falban a monda szerint remeték lakóhelyéül szolgáló, illetve a törökdúlás idején a lakosság búvóhelyéül használt üregek találhatók. A körülötte fekvő kb. 12 ha terület természetvédelem, helyi védettség alatt áll.
              

 A falutól távolabb található a Zsidóhegy, melyet azért nevezték el így, mert itt a XVIII. század második felében egy átutazó zsidót kiraboltak és meggyilkoltak. A  Zsidóhegy a Duna és a Tisza vízgyűjtő területének a választó vonala..

Megközelíthető: A község a megyeszékhely Salgótarjántól 6 kilométerre fekvő település a 22-es számú út mentén. Autóval Budapest irányából vagy a 2 -es autópályán a 22-es útra áttérve és ott végig a gyönyörű útvonalon át a községig, vagy a 3-as autópályáról a 21-es úton  Salgótarján irányába és  a megyeszékhely előtt a 22-es útra rákanyarodva az első település. Legközelebbi vasútállomás Salgótarjánban van, onnan autóbusszal lehet a faluba eljutni.weboldal készítésKishartyán Község Önkormányzatának hivatalos honlapja